dimarts, 1 de gener del 2008

Bon dia, 2008

Són ara les 9:35 del matí. Quan varen ser les 8, tal com els demés dies que ho puc fer, he sortit a passejar pel passeig marítim. El dia, malgrat la temperatura baixa -com és normal en aquest temps d'hivern- sembla magnífic. Quan el Sol calfe, serà un plaer caminar per la platja. Sóc un privilegiat, ho sé i em sento agraït a la fortuna per haver-me donat l'oportunitat de gaudir d'aquesta vida.
Mentre desdejunava -en tornar del passeig- he escoltat la ràdio. El meu optimisme s'hi ha esvanit un tant, mentre que el sentit de privilegi s'hi ha vist recolzat. Parlaven de l'Iraq. L'Ambaixador Espanyol a aquell país ha fet una radiografia de com es viu avui a les principals ciutats: Bagdad, Basora... Ciutats, i país, saccejats per la violència -de tot tipus- més irracional. Després han emitit un reportatge realitzat en un camp de refugiats iraquians. Cuatre milions d'éssers han hagut de deixar llur indret per fugir, i viue en la misèria més absoluta, a l'abast de la caritat dels països d'acollida. I no parlem dels què han mort...
I em faig les eternes preguntes: On vaig? Què cerque?... On anem? Què volem? Al territori on vivim -diguem-ne Espanya- per tot arreu s'ecolten veus exigint nous drets. Per tot arreu hi ha seyeres amb més o menys història, que cerquen el seu lloc per ondejar per damunt d'altres. Jo sé que és perillós parlar d'aquestes coses, ja què -el més segur- pocs van a entendre el que intente dir. Però tractaré d'aclarir-me jo, que no és poca cosa.
La convivència no sempre és fàcil. Es necessita molt de respecte i de renúncia per poder conviure. I és aquesta una virtut que no sol donar-se en els humans. Jo estimo la senyera catalana -i també la "Ikurriña" basca- perquè als temps foscos de la dictadura, varen ser les que donaren una llum d'esperança als diferents pobles d'aquella Espanya oprimida. I reivindique, a hores d'ara, el seu respecte i es seu dret a conviure amb dignitat amb la resta de senyeres de l'estat. No aprobe, doncs, que el nacionalisme espanyol tracte d'ofegar la cultura, les llengües i tot allò que fa distints els membres d'unes comunitats dels altres. Com no aprobe els moviments nacionalistes i independentistes que intenten fer, de la seva ideologia i bandera, un grup apart. Tots plegats, no és possible conviure? I no dic a Espanya. Dic a Europa. Dic al món. No parle del café per a tots. Parle del respecte per a tots. De la dignitat per a tots.
Les diferents cultures i les diferents llengües, en lloc de dividir-nos, havien de fer-nos més rics, més grans, més humans. D'això és del què tots haviem d'aprendre i, per sobre de tots, els que s'anomenen castellans o espanyols. La supèrbia hauria de substituirse pel respecte. Tots podem viure. Hi ha lloc per a tots sota el mateix Sol. Engrandiriem el món i el fariem més just i solidari.
Bon dia 2008.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A un món on la competència és el reflex de la prosperitat, sempre hi haurà algú que voldrà més que els demés.

La lluita per tratctar de ésser feliços amb el que tenim, poca cosa segons la majoria, és la millor resistència.

Un nou any, un any plegats.

Petons.

Anònim ha dit...

Bon día y chapeau.